Barmhartigheid: 7 spannende verhalen van Jean van Hamme

Barmhartigheid is een prachtige bundeling met 7 korte verhale van Jean van Hamme. Ze worden verstript door 7 getalenteerde striptekenaars, ieder in hun eigen stijl.

Jean van Hamme is een enorm productieve schrijver uit België die ik voornamelijk ken van zijn werk als scenarist voor strips zoals XIII, Largo Winch, Lady S., Thorgal en een aantal delen van Blake & Mortimer. Een indrukwekkend CV als je het mij vraagt. Van Hamme is inmiddels 84 jaar oud en nog steeds verschijnt er weleens iets van zijn hand. Zoals laatst nog het lang verwachte vervolg op de U-Straal, De Vuurpijl, wat voor mij niet echt een hoogtepunt was. Maar onlangs verscheen er en boekje, klein van stuk, wat mij weer erg enthousiast heeft gemaakt!

Barmhartigheid is een bundeling van 7 korte verhalen die Van Hamme in verschillende perioden schreef, maar nooit eerder verstript werden. Voor deze gelegenheid zijn 7 getalenteerde stripmakers gevraagd om ieder een verhaal te tekenen in eigen stijl. Het werd uitgegeven door Dupuis. Ik was niet met alle stripmakers bekend, maar een paar namen vielen mij direct op. Namelijk de Nederlandse Aimée de Jongh, bekend van onder andere de graphic novels Bloesems in de Herfst en Dagen van Zand. De Spaanse tekenaar Munuera deed me direct een belletje rinkelen door zijn werk voor de Robbedoes reeks en de spinoff over de schurk Zwendel. En hoewel ik niet zo goed ben in het onthouden van namen van buitenlandse (lees Franse) tekenaars kon ik mij de Belgische Christian Durieux ook nog herinneren als de tekenaar van Pacific Palace in de Robbedoes door… reeks. De beslissing om zo’n boekje, dat met € 29,99 best wel aan de prijs is, te kopen bij mij vaak af van een goede cover of bekende namen. In dit geval dus Van Hamme, Munuera en De Jongh. Maar ik zie het ook gelijk als een mooie gelegenheid om andere stripmakers te ontdekken.

De titel en de cover van het boek slaan op het eerste verhaaltje dat voluit “De engel van Barmhartigheid” heet. Van Hamme vertelt in het voorwoord dat hij het een twintigtal jaar geleden schreef. In dit verhaal, dat prachtig is getekend door Aimée de Jongh, zien we een productieve schrijver (zou het Van Hamme zelf zijn?) die onder een pseudoniem lugubere verhalen schrijft. Hij is al jaren succesvol maar leest zijn eigen werk nooit terug. Totdat hij een keer in het ziekenhuis ligt na een onschuldige operatie en één van zijn eigen boeken krijgt aangereikt door een zuster die niet doorheeft dat hij de schrijver is. Hij begint het te lezen en komt er langzaam achter dat de moord en doodslag uit zijn boeken zijn verdwenen en het allemaal veel zoetsappiger was geworden. En toch was hij succesvol. Hoe kan dit?!

De eerste pagina van het verhaal “De engel van barmhartigheid” geschreven door Jean van Hamme en getekend door Aimée de Jongh. Bekijk hier een 4 pagina tellende preview in Stripmunk.

Het zet de toon voor een reeks van korte spannende verhaaltjes waarin een onverwachte wending centraal staat. Zo ook het laatste verhaal, getekend door de Canadese tekenaar Djief waarin een vrouw van een klif wordt geduwd, maar je ziet nog niet wie het doet. Hierna word je meegenomen in een mysterie waarbij langzaam duidelijk wordt wie de dader is.

Een aanrader voor wie houdt van spannende verhalen, verrassende plot twists en prachtig tekenwerk. Zoals eerder gezegd vind ik het wel aan de prijs voor een boekje op klein formaat van nog geen 100 pagina’s, maar zet het gewoon op je lijstje voor kerst of Sinterklaas en wie weet krijg je hem nog. Je vindt het in ieder geval bij de betere stripspeciaalzaak!

Door Striplezer

Ik ben Jeroen, Striplezer. Meestal lees ik stripboeken uit Europa en soms wat comics. Hier deel ik graag de nieuwste, leukste en de mooiste strips en comics met je en geef je een kijkje in mijn stripverzameling! Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.