Strips in het museum

Er is veel te zien en veel te leren over strips. Er zijn in Nederland en België prachtige musea, groot en klein, waar nog niet iedereen weet van heeft. Daarom heb ik een overzicht gemaakt van de prachtige musea die er zijn.

Deze pagina is verdeeld in de volgende onderdelen:

Bezoek een stripmuseum in Nederland

StoryWorld

Storyworld is de vervanger van het voormalige Stripmuseum in Groningen. Het museum over strips, animatie en games is erg geschikt voor jeugdige bezoekers.

Nieuwe Markt 1, Groningen, Nederland
https://www.storyworld.nl

Museum of Comic Art

Museum of Comic Art, ook wel MOCA genoemd, is een prachtig stripmuseum in het Zuid-Hollandse Noordwijk. Er is regelmatig een nieuwe tentoonstelling. Goed te combineren met en dagje naar het strand!

Bomstraat 11, Noordwijk, Nederland
https://www.museumofcomicart.nl

Jan Kruis Museum

In Jan Kruis Museum in het Drentse Orvelte zie je dat Jan Kruis die vooral bekend is van zijn strip Jan, Jans en de Kinderen naast strip- en reclametekenaar, ook een veelzijdig beeldend kunstenaar was.

Melkwegje 5, Orvelte, Nederland
https://jankruismuseum.nl

Bommel en Tom Poes museum

In dit museum staat het werk van tekenaar/schrijver Marten Toonder en zijn beroemde striphelden heer Bommel en Tom Poes centraal. Op 260m2 zijn alle Bommel- en Tom Poes-strips en curiosa van 1941 tot heden te zien. Bastiaan Koijck is de directeur van het museum dat gevuld is met zijn persoonlijke verzameling, die hij vanaf zijn zevende jaar bijeen verzameld heeft.

Stationsstraat 24, Assen, Nederland
https://www.bommelentompoesmuseum.nl

Bommelzolder

Het museum De Bommelzolder beschikt over een grote collectie van het werk van Marten Toonder, zoals de Bommelsaga, die van 1941 tot 1986 in verschillende dagbladen is verschenen. Ook alle boekuitgaven van deze saga zijn er te vinden.

Let op: De Bommelzolder is alleen op afspraak te bezoeken.

Weipoortseweg, Zoeterwoude, Nederland
https://www.bommelzolder.nl

Kresse Museum

Geboren uit een particulier initiatief is in een fraai pand in Gouda het Kresse museum gevestigd. In het museum is een fraai en uitgebreid overzicht te vinden van het werk van Hans G Kresse die onder andere bekend is van Eric de Noorman.

Let op: Het Kresse Museum is alleen op afspraak te bezoeken.

Turfmarkt 20, Gouda, Nederland
http://www.kressemuseum.nl

Bezoek een stripmuseum in België

Belgisch Stripcentrum

Het Stripmuseum is een ontmoetingsplek voor alle stripliefhebbers in hartje Brussel. 

Zandstraat 20, Brussel, België
https://www.stripmuseum.be/nl/home

Suske en Wiske Museum

Het Suske en Wiske Museum bevindt zich op de plek is waar vroeger Willy Vandersteen woonde en werkte. Sinds kort is zijn werkkamer zelfs op de oude locatie terug gereconstrueerd en kun je zelf ontdekken waar hij al die strips heeft verzonnen en getekend. Het museum is interactief en dus ook leuk uitje met kinderen.

Beauvoislaan 98, Kalmthout, België
https://www.suskeenwiskemuseum.be

Hergé Museum

In het Hergé Museum maak je een onvergetelijke reis door het oeuvre van één van de grootste kunstenaars van de 20ste eeuw. Het museum bevindt zich op een klein half uurtje rijden ten zuid westen van Brussel.

Rue du Labrador 26, Louvain-la-Neuve, België
https://www.museeherge.com/nl

Marc Sleen Museum

In het Marc Sleen Museum kan je de plek waar Nero en zijn vrienden tot leven kwamen zelf bezoeken. Ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van Nero werd het atelier van wijlen Ridder Marc Sleen gereconstrueerd in het Marc Sleen Museum. Het museum bevindt zich tegenover het Belgisch Stripcentrum in Brussel.

Zandstraat 33-35, Brussel, België
https://www.marcsleen.be

Comic Art Museum & Hotel (opent binnenkort)

Het museum waar Suske en Wiske, Kuifje, Lucky Luke, Nero, Blake en Mortimer, Torgal en vele andere Belgische striphelden tot leven komen. Tijdelijke tentoonstellingen vullen de permanente collectie aan.

Let op: Het museum is nog in aanbouw en opent binnenkort.

Lievestraat 5, Gent, België
https://camh.be

Tijdelijke striptentoonstellingen in andere musea

40 jaar Familie Doorzon in Allard Pierson, Amsterdam

Een opvallend archief binnen de stripcollectie van het Allard Pierson is dat van striptekenaar Gerrit de Jager (1954), die Nederland met De Familie Doorzon decennialang op de hak nam. Van 4 november tot en met 12 maart 2023 presenteert het Allard Pierson een selectie uit zijn werk.

Allard Pierson
Oude Turfmarkt 127-129, Amsterdam
https://allardpierson.nl

Alle Stripmusea op de kaart