Duizend Bommen en Granaten!

Duizend bommen en granaten wat is het warm hè?! 🥵 Het is ook veel te warm om je nu druk te maken, maar dat hoeft ook niet want dat doet Kapitein Haddock al! Deze professionele mopperkont staat er om bekend dat hij een behoorlijke scheldwoordenschat heeft en hier is dus zelfs een woordenboek van. Ik kwam het een tijdje geleden op marktplaats tegen met wat andere boeken over Kuifje en Hergé. Het is een heerlijk boekje om doorheen te bladeren en wat inspiratie op te doen voor als je het eens helemaal zat bent en toch origineel uit de hoek wil komen!

De originele Franse versie is van Albert Algoud, de Nederlandse nabewerking is van Har Brok, die al een aardige reputatie heeft op het gebied van scheldwoordenboeken. Leuke feitjes uit dit boek zijn dat Haddock in de 15 verhalen waarin hij voorkomt ongeveer 470 krachttermen en 560 scheldwoorden gebruikt. De meest bekende is natuurlijk “Duizend bommen en granaten” die volgens dit boekje ruim 230 keer wordt gebruikt, inclusief varianten in aantallen zoals “duizend miljoen” en “honderdduizend miljard” en verschillende bomsoorten zoals “bliksembommen”, “dondergranaten” en “laserstralen”.

Alle scheldwoorden in dit boek worden als een echt woordenboek uitgelegd, soms met een klein beetje Kuifje context erbij. Ik heb wel een paar favoriete Haddock scheldwoorden zoals “wafelijzers”, “stelletje in egelvet gebraden kolokwinten”, “michelinmannetje”, “ectoplastisch bijprodukt”, “dagblinden” en de absolute topper is toch wel “gediplomeerde analfabeet”. 🤣 Welke uitspraken van Kapitein Haddock kan jij je nog herinneren?

Het boekje Duizend Bommen en Granaten van Albert Algoud wordt vanaf 7 april 2021 opnieuw uitgegeven door Casterman.

Door Striplezer

Ik ben Jeroen, Striplezer. Meestal lees ik stripboeken uit Europa en soms wat comics. Hier deel ik graag de nieuwste, leukste en de mooiste strips en comics met je en geef je een kijkje in mijn stripverzameling! Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.