Het ABC van de Strip

Deze week viel er weer een verrassing op de mat. Het was namelijk alweer een tijdje geleden dat ik op het crowdfunding platform Ulule het project voor Het ABC van de Strip steunde.

Het ‘ABC van de Strip’ verscheen voor het eerst in de periode 2006-2008 in het tijdschrift Brabant Strip. Elke aflevering draaide rond een andere letter en bestond uit een handvol korte gags over hetzelfde onderwerp: de ‘W’ van ‘Willy Vandersteen’ of de ‘H’ van ‘Holland’. Nu komt het uit in album vorm en pakt tekenaar Luk De Ryck het hele alfabet aan. Ook de ‘K’ van ‘de Klare Lijn’ komt aan bod.

Bron: De Getekende Reep

In dit boek wordt aandacht besteed aan alles wat met de 9e Kunst uit België, Nederland en Frankrijk te maken heeft. Denk dus aan stripfiguren als Suske & Wiske, Lucky Luke, Asterix, Jommeke, Dirkjan, Franka, De Kiekeboes, de Rode Ridder, Robbedoes, Guust Flater en zelfs Kuifje! Maar ook zeker veel stripmakers worden uitvoerig besproken. Zo krijgen ook grote namen als Hergé, Morris, Franquin, Goscinny, Jijé en Willy Vandersteen de aandacht die ze verdienen!

Het boek zit erg leuk in elkaar, een feestje voor de stripliefhebbers! Het begint al bij de cover, die in totaal 11 verwijzingen naar bekende stripreeksen bevat. Het ABC is in stripvorm in beeld gebracht. Aan elke letter zijn 1 of 2 pagina’s gewijd, aan de ‘S’ van scenarist zelfs 3. Op een uiterst grappige manier komen leuke feiten aan bod. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat Morris de eerste tekenaar was die de naam van scenarist Goscinny ook op de cover van zijn strip vermeldde. En dat de oorsprong van de moderne strip in Zwitserland ligt.

Toch miste ik soms wel wat context. Ik herkende niet elke stripmaker direct waardoor sommige grappen zonder naamsvermelding al snel een inside joke zijn. Ondanks dat ik de humor echt fantastisch vind in dit boek, had het van mij dus nog iets feitelijker gemogen. Ik heb dit voor mezelf opgelost door alle verwijzingen ook nog eens na te lezen in de Comiclopedia.

Ik heb het in ieder geval met veel plezier gelezen. In veel gevallen is het een feest van herkenning, een absolute aanrader! Het bevat veel leuke details, zowel in de tekst, tekeningen als in de fictieve handtekeningen onderaan de pagina’s.

Door Striplezer

Ik ben Jeroen, Striplezer. Meestal lees ik stripboeken uit Europa en soms wat comics. Hier deel ik graag de nieuwste, leukste en de mooiste strips en comics met je en geef je een kijkje in mijn stripverzameling! Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.