Peter Pan Comics blaast klassiekers nieuw leven in

Hoe mooi is het als je tijdens het opruimen nog zo’n oude verfrommelde classic comic uit de jaren 50 of 60 tegenkomt in een bananendoos op zolder? Een aantal jaar geleden nam ik de stripverzameling van mijn vader over. Tussen de Kuifjes en Lucky Lukes zaten ook wat oude western comics, aardig kapot gelezen. Als ik zo’n exemplaar in m’n handen had, dan ging ik het direct lezen. Voor ik het wist, zat ik uren lang op zolder door die boekjes te bladeren.

Superhelden & Ruimtevaarders

Peter Pan Comics heeft een aantal mooie stripseries uit de jaren 40 en 50 opgegraven en nieuw leven ingeblazen zodat we er nu, zo’n 80 jaar later nog steeds van kunnen genieten! Er zijn inmiddels 2 mooie bundels verschenen met prachtige klassiekers.

Science Fiction Comics

De eerste bundeling genaamd Science Fiction Comics, verscheen in 2020 en staat vol klassieke ruimteverhalen. Dit boek telt 120 pagina’s en bevat 18 verhalen met ruimtereizen van onder andere Kenton of Star Patrol (Joe Kubert) en Lars of Mars (Murphy Anderson & Jerry Siegel). Ook het korte verhaal Gismo getekend door Jack Kirby is opgenomen in de bundel. Kirby bedacht in die tijd ook Captain America en creëerde later met Stan Lee een heel leger aan superhelden zoals Fantastic FourThor, de HulkIron Man en X-Men.

Het Grote Superheldenboek

Vorige week (13 april 2022) kwam de Het Grote Superheldenboek uit. In dit boek staan meerdere verhalen van Captain Flash, Magno & Davey, Doctor Frost en Black Cat. Het boek is wat dunner dan de eerder verschenen bundel, maar doet er zeker niet voor onder! De verhalen zijn spannend en wisselen elkaar mooi af. Zo krijgt Captain Flash te maken met mysterieuze haaien en gigantische robotspinnen, belandt Black Cat in een zaak met malafide kunsthandelaren, grijpt Doctor Frost in bij een ordinaire treinroof en nemen Magno & Davey het op tegen strijdlustige harnassen.

Beide bundels zijn mooi uitgegeven in paperback. Er is voor een papiersoort gekozen (“licht crèmekleurig romanpapier” volgens de uitgever) die de strips een vintage uitstraling geven en daardoor erg goed tot hun recht komen. Het past ook goed bij het kleurgebruik van de strips. De verhalen zijn zo’n 6 tot 8 pagina’s lang en lezen lekker weg. Je hebt geen voorkennis van de Superhelden nodig om ze te kunnen lezen. Zo kan je de boeken er altijd even bijpakken voor een kort verhaaltje. Leuk voor in de trein, even relaxen in de tuin of gewoon op het toilet!

De bundels zijn zorgvuldig samengesteld door uitgever Tim Aarts, hij heeft de oude verhalen ook opnieuw vertaald. Het is goed leesbaar geletterd, hoewel de typografie van mij wel iets speelser had gemogen zoals dat in de oude comics ook werd gedaan. Beide bundels zijn een absolute aanrader voor wie kennis wil maken met klassieke strips óf voor de oudere lezer om er lekker nostalgisch van te worden. Ze zijn te bestellen via Peter Pan Comics, waar ook mooie art prints worden aangeboden.

Door Striplezer

Ik ben Jeroen, Striplezer. Meestal lees ik stripboeken uit Europa en soms wat comics. Hier deel ik graag de nieuwste, leukste en de mooiste strips en comics met je en geef je een kijkje in mijn stripverzameling! Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.