Strip Holland Strip: belevenissen van de Stripmaker des Vaderlands

Het was een nieuw fenomeen in 2017, de Stripmaker des Vaderlands. Er moest een ambassadeur komen voor de Nederlandse strip. Iemand die de strip opnieuw op de kaart gaat zetten. Een stripmaker met een missie!

De eerste stripmaker die deze nieuwe functie voor drie jaar mocht gaan uitoefenen (en verkennen) was Magreet de Heer. Ze stelde zich in de zomer van 2017 verkiesbaar en werd een aantal maanden later gekozen door een commissie. Margreet ging direct aan de slag, met haar eigen misse: strips op de leeslijst!

In de drie jaar die daarop volgende heeft Margreet enorm veel werk verzet. Ze tekent informatieve strips met thema’s als Wat is een kabinetsformatie? en De geschiedenis van Sinterklaas in Nederland en De Slag bij Heiligerlee. Ze brengt op een bijzondere manier interviews in beeld waardoor er een (voor mij) nieuw fenomeen is ontstaan, het stripinterview. Op deze manier interviewt ze onder andere stripmakers als Peter van Dongen, Typex, Eric Heuvel en Kenny Rubenis.

Het alle belangrijkste voor Margreet was haar missie strips op de leeslijst! Samen met Bas Schuddeboom (redacteur Comiclopedia) en Willard Mans (docent Nederlands) bracht zij de Graphic Novel Gids uit voor middelbare scholen. Het bevat een selectie van literaire strips die volgende de samenstellers prima zouden passen op de boekenlijst. De gids bevat beschrijvingen van de graphic novels en er worden ook een aantal vragen aangeboden om een aanzet te geven tot discussie in de klas. Op deze manier worden de meest geschikte strips en graphic novels als hapklare brokken aangeleverd voor de docenten Nederlands en de leerlingen. Echt een waanzinnig goed initiatief als je het mij vraagt!

Om haar termijn als Stripmaker des Vaderlands af te sluiten besloot Margreet een crowdfunding voor het boek Strip Holland Strip te starten waarin ze haar werk van de afgelopen drie jaar wilde bundelen. Ze voerde zelfs nog een vrij unieke campagne waarbij de stripmaker ging strippen voor zogenoemde bloto’s. Deze bloto’s werden vervolgens geïllustreerd door collega stripmakers.

Het was even spannend, maar het target werd net op tijd gehaald! En vandaag viel het bij mij op de mat. Een prachtig boek, uitgegeven door Uitgeverij Personalia, met daarin alles strips, tijdlijnen, stripinterviews en andere ervaringen van Margreet, in de vorm waarin we het van haar gewend zijn. De bloto’s hadden van mij niet gehoeven, daarom vind ik het ook wel prima dat de uitgever voor een extra cover omslag heeft gekozen. Het werk van Margreet, daar ben ik in geïnteresseerd! Ik vind het echt enorm knap wat Margreet de afgelopen jaren heeft gedaan en ik ga dit boek dan ook met veel plezier uitlezen!

Strip Holland Strip: belevenissen van de Stripmaker des Vaderlands
Tekst en tekeningen: Margreet de Heer
Uitgever: Uitgeverij Personalia
Verschenen op: 21 maart 2021
160 pagina’s / €27,95 / hardcover

Door Striplezer

Ik ben Jeroen, Striplezer. Meestal lees ik stripboeken uit Europa en soms wat comics. Hier deel ik graag de nieuwste, leukste en de mooiste strips en comics met je en geef je een kijkje in mijn stripverzameling! Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.