Marc Verhaegen vertelt zijn verhaal met “Het Beest Is Los”

In april dit jaar, kocht ik tijdens Strips op de Markt in Gouda de nieuwe graphic novel Het beest is los van voormalig Suske en Wiske tekenaar Marc Verhaegen. Ik zocht hem in eerste instantie op omdat ik eerder op Catawiki twee Suske en Wiske pagina’s had gekocht die ik graag door hem wilde laten signeren. Hierover later, in een aparte post meer. Maar wat ik niet wist was dat hij net een graphic novel had uitgebracht waarvan hij een paar stapels voor zijn neus had liggen. Ik besloot het te kopen en Marc zette er een mooie tekening in. Hij vroeg nog wel figuur ik erin wilde hebben, maar ik had nog geen idee waar het over ging. Dus ik koos voor een tekening van de hoofdpersoon, Flor Goedleven. 

Het verhaal van Het beest is los gaat over de eerste jaren van Marc Verhaegen als striptekenaar waarin hij voor het eerst over de vloer komt bij Studio Kalk. Maar Verhaegen vertelt ook over moeilijke perioden in zijn privé leven. De graphic novel is volledig met potlood getekend, geen inkt en geen kleur. En eerlijk gezegd vind ik dat een perfecte keuze voor dit verhaal. De tekeningen zijn prachtig en het verhaal neemt soms enorm onverwachte en creatieve wendingen. 

Hoewel Marc Verhaegen er bewust voor koos om de personages in zijn verhaal te anonimiseren zijn veel karakters duidelijk te herkennen. Zo heeft Jef Kalk van Studio Kalk veel weg van Willy Vandersteen en lijkt zijn assistent Hup Hop met baard en hawaii-blouse verdacht veel op Paul Geerts. Flor Goedleven is uiteraard Marc Verhaegen zelf.  

Je zou Het beest is los een biografie kunnen noemen. Het verhaal bevat een mooie mix van feiten en fictie over het leven van Marc Verhaegen. Soms ligt de fictie er dik bovenop, maar niet altijd. En dat is ook wat Marc Verhaegen wilde bereiken, zoals hij vertelde in een aflevering van de podcast Stripjournaal.  

Marc Verhaegen laat overduidelijk een tegengeluid horen na zijn periode bij Studio Vandersteen. En dit doet hij op een uiterst creatieve en vermakelijke wijze. Zoals hij ook aangaf in de podcast, er is nog veel meer te vertellen en daar ben ik dan ook erg benieuwd naar. 

Wil je nog meer weten over Marc Verhaegen en zijn tijd bij Studio Vandersteen? Luister dan ook zeker naar het tweedelige interview in De Perfecte Podcast

Door Striplezer

Ik ben Jeroen, Striplezer. Meestal lees ik stripboeken uit Europa en soms wat comics. Hier deel ik graag de nieuwste, leukste en de mooiste strips en comics met je en geef je een kijkje in mijn stripverzameling! Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.