Tom Poes is 80 jaar geworden

Tom Poes, de immens bekende creatie van Marten Toonder is vandaag 80 jaar geworden. Het stripfiguurtje dat destijds voor het eerst verscheen in de Telegraaf kreeg al snel gezelschap van een beer genaamd heer Bommel waarmee hij in Rommeldam veel avonturen zal beleven. Tegenwoordig vraag ik me weleens af, wie is er eigenlijk bekender, Tom Poes of de heer Bommel?

Toonder Compagnie, dat onder andere de rechten van het werk van Marten Toonder beheert, bracht vandaag een video uit waarin in het kort wordt teruggeblikt op de geschiedenis van Tom Poes en heer Bommel. Willem Feltkamp van Toonder Compagnie vertelt waarom de Tom Poesverhalen nog steeds actueel zijn en welke nieuwe boeken en producten dit jubileumjaar zullen verschijnen.

Bommel en sciencefiction

In meer dan 40 van de 177 verhalen van Tom Poes en de heer Bommel kwam sciencefiction voor. Reden genoeg voor Willem Feltkamp van Toonder Compagnie om een broek te schrijven over deze verhalen en waar Marten Toonder zijn inspiratie vandaan haalde. Het boek zal dit jaar nog verschijnen bij Uitgeverij Cliché.

Tom Poes en de Tijdverdrijver

Ruud Straatman schreef 40 jaar geleden een Tom Poes verhaal voor Toonder Studios waarin computergames de hoofdrol zouden spelen. Tekenaar Wil Raymakers (ook bekend van Boes) werkte een paar pagina’s uit maar het belande in de kast. De studio vond dat games als verhaalonderwerp destijds alweer achterhaald was. Nu, 40 jaar later is het verhaal waarin verwezen wordt naar games als Pac-Man en Donkey Kong weer uit de kast gehaald. De tekeningen zijn gemaakt door Tim Artz.

Tom Poes en de Tijdverdrijver is vanaf vandaag verkrijgbaar bij een stripspeciaalzaak bij jou in de buurt.

Dit jaar zullen er nog veel meer Tom Poes items verschijnen, zoals een nieuw gouden boekje genaamd Tom Poes en de blaasgeest en een nieuw Parastone beeldje van de butler Joost.

Bommel sneakers

Een heuse Bommel sneaker van Floris van Bommel

Iets heel opvallends wat dat dit jaar zal verschijnen zijn de Bommel sneakers uitgegeven door het merk Floris van Bommel. De Bommel sneaker is een sportieve schoen voor echte heren. Naast dat de schoen grotendeels dezelfde kleur heeft als de vacht van de heer Bommel heeft het ook leuke details zoals het patroon van zijn geruite jasje aan de achterkant van de schoen.

Pretpark Bommelwereld

Bommelwereld pretpark in het thema van Tom Poes en Bommel

In de video van Toon Compagnie werd er niets over gezegd, maar rond de zomer van 2020 verschenen er een aantal berichten over een Bommel pretpark dat in het Achterhoekse Groenlo gevestigd gaat worden. Het zou gaan om een indoor pretpark volledig in het thema van Tom Poes en Bommel. Het museum de Bommelzolder dat een grote collectie van het werk van Marten Toonder bevat verhuist van Zoeterwoude-Dorp naar kasteel Bommelstein in het pretpark Bommelwereld.

Door Striplezer

Ik ben Jeroen, Striplezer. Meestal lees ik stripboeken uit Europa en soms wat comics. Hier deel ik graag de nieuwste, leukste en de mooiste strips en comics met je en geef je een kijkje in mijn stripverzameling! Volg me ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.