Waar sommige uitgevers van strips de digitale wereld nog erg eng en spannend vinden, lijkt de beheerder van de rechten van Kuifje genaamd Tintinimaginatio (voorheen Moulinsart) juist wél open te staan voor de digitale wereld. Een paar jaar geleden verscheen er al een app waar je Kuifje strips digitaal kan kopen en lezen en onlangs is hier ook ander werk van Hergé aan toegevoegd, zoals De Avonturen van Jo, Suus en Jokko en De Guitenstreken van Kwik en Flupke. Maar dit jaar gaat Tintinimaginatio een stapje verder. Ze gaan namelijk in samenwerking met artèQ een digitale versie van het werk van Hergé uitgeven in de vorm van NFT’s. En op zich snap ik dat ook wel, want het schijnt een lucratieve handel te zijn.
Maar wat is een NFT nou eigenlijk?
Een NFT (Non Fungable Token) is een digitaal object dat je kan kopen en verkopen in de Blockchain. Het is dus niet iets wat je vast kunt houden, het is slechts digitaal. Je kan een NFT alleen kopen als je in het bezit bent van een crypto wallet, een digitale portemonnee waarmee je in crypto kan betalen en dus ook je NFT’s kan bewaren.
Als er een collectie met NFT’s wordt gepubliceerd dan noemen ze dat en “drop”. Vanaf dat moment kan je tegen betaling in crypto valuta een NFT claimen, dat heet “minten”. Zo’n collectie bevat meestal afbeeldingen die veel overeenkomsten hebben, maar ook unieke eigenschappen. De ene wat unieker dan de ander, zoals bijvoorbeeld bij Bored Ape Yacht Club. Op platforms als OpenSea wordt er druk mee gehandeld en vooral NFT’s die unieke eigenschappen hebben en dus schaarser zijn kunnen daar voor grote bedragen worden verhandeld, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Hoe uniek jouw NFT is weet je eigenlijk pas als de volledige collectie “gemint” is.
En wat is een Kuifje NFT dan?
In 2021 leverde een oude cover illustratie voor het album De Blauwe Lotus van Hergé op een veiling 2,6 miljoen euro op. Deze tekening werd in 1936 afgekeurd als cover voor het album omdat het te deur zou zijn om te drukken. Nu, in 2023 wordt deze illustratie aangeboden als NFT, in 2 verschillende vormen:
- Een print van de cover illustratie van De Blauwe Lotus (32,8 x 32,8cm), mooi ingelijst (50 x 50cm) met een bijbehorend eigendomscertificaat, de NFT. Hier worden 777 exemplaren genummerd van uitgegeven voor 750 euro per stuk.
- Een NFT van De Blauwe Lotus, een full HD digitale versie van Hergé cover illustratie uit 1936. Hier worden 1,777 exemplaren van uitgegeven, voor 0.25 ETH (Ethereum, een crypto valuta, net als Bitcoin) per stuk, wat inclusief transactiekosten zo’n 450 euro is op het moment van de uitgave.
De prints met certificaten zijn op zichzelf niet zo ingewikkeld. Die kan je namelijk gewoon met euro’s betalen. Je krijgt een afdruk van De Blauwe Lotus in een lijst thuisgestuurd en daarbij hoort dus ook een NTF certificaat. Na je aankoop krijg instructies hoe je deze claimen en kan toevoegen aan een crypto wallet. Deze NFT bevat enkel een referentie naar de print, dus geen digitale versie of andere data.
De NTF zelf, dus die met de digitale versie van De Blauwe Lotus, ziet er voor iedereen bijna hetzelfde uit. Ze bevatten allemaal de inmiddels wereldberoemde afbeelding, maar ook 3 verschillende kenmerken die onderaan de afbeelding worden vermeld. Namelijk een nummer (aangeduid in Chinese tekens), de naam van een locatie die iets met Kuifje te maken heeft, en een GPS coördinaat. Die 3 kenmerken verschillen per NFT en dat is wat ze uniek maakt. Na het “minten” (dus aanschaffen in dit geval) worden binnen 24 uur de unieke kenmerken en de afbeelding van de NFT zichtbaar.
Als eigenaar van zo’n NFT krijg je op het digital TinTin platform ook nog wat extra’s. Zo kan je gratis het e-book van De Blauwe Lotus in het Engels of Frans downloaden en is er ook een e-book met een dossier over deze illustratie beschikbaar gesteld. Later dit jaar zal daar ook de originele zwart/wit versie van de Blauwe Lotus aan toegevoegd worden en kunnen eigenaren van een NFT gratis kaartjes voor het Hergé Museum claimen.
De NTF kan je dus niet met euro’s kopen, maar enkel met Ethereum betalen. Om dit aan te schaffen moet je al in het bezit zijn van een crypto wallet waar voldoende ETH opstaat. En als je de NFT later wil verkopen dan gaat er weer een hele andere wereld voor je open, namelijk de wereld van het verhandelen. Het is allemaal wel wat ingewikkelder dan internetbankieren.
En misschien is dat ook wel de reden dat het tot nu toe nog niet echt storm loopt met de NFT’s van onze favoriete speurneus. De meeste Kuifje fans zijn waarschijnlijk niet die snelle jongens die de hele dag met crypto in de weer zijn. Op het moment van schijven zijn er net zo’n 80 NFT’s gemint (toegekend) en staan er dus nog een kleine 1700 te wachten op een nieuwe eigenaar.
Dus voor de echte TinTin liefhebbers is er nu nog kans om er eentje te bemachtigen. Voor Tintinimaginatio is het in ieder geval wel een interessant verdienmodel, want zelfs als alles uitverkocht is, verdienen zij daarna nog 10% aan elke keer dat de NFT’s worden verhandeld. Maar of deze Kuifje NFT’s in de toekomst voor de kopers nog wat gaan opleveren, dat is nog maar de vraag. Ik heb er zelf in ieder geval 1 gekocht, vooral voor de heb en omdat ik de combinatie van Kuifje met deze technologie erg interessant vind.